De Haagse pilot ‘Lief-en-Leedstraten’ wordt uitgebreid met zes nieuwe wijken

De Haagse pilot ‘Lief-en-Leedstraten’ is zo succesvol dat deze wordt uitgebreid met zes nieuwe wijken.

Vanaf nu mag ook de hele stad meedoen. Daarnaast is Albert Heijn partner geworden. In 2020 organiseert de supermarktketen de ‘Lief-en-Leed Kanjerverkiezing’ voor de beste lief-en-leedstraat’.

Den Haag – Zorgwethouder Kavita Parbhudayal gaf begin dit jaar het officiële startsein voor de Haagse ‘Lief-en-Leedstraten’. Bewoners van deze straten krijgen de beschikking over een klein potje geld waardoor ze lief en leed ook daadwerkelijk kunnen delen in de vorm van een cadeautje of presentje. Het idee erachter is dat het contact tussen de mensen in de straat wordt versterkt en zo de eenzaamheid wordt bestreden.
De eerste enthousiaste bewoners kwamen uit de wijken Leidschenveen en Ypenburg. Een maand later kwamen daar de wijken Bezuidenhout-West en de Schilderswijk bij. Nu, vier maanden na de aftrap, worden daar de wijken Laak-Centraal, Laakhavens, Bouwlust, Moerwijk, Mariahoeve en Transvaal aan toegevoegd. “Vroeger was het heel

normaal om naar elkaar om te kijken. De gangmakers van de ‘Lief-en-Leedstraten’ bewijzen dat de Haagse inwoners dit nog altijd doen,” aldus wethouder Parbhudayal tijdens de bijeenkomst ‘Lief-en-Leed Talkshow’.

In de zes uitbreidingswijken wordt er alles aan gedaan om zoveel mogelijk gangmakers te vinden. Maar vanaf nu mag ook heel de stad meedoen. Als inwoners vinden dat zijn of haar straat wel een ‘Lief-en-Leedpotje’ kan gebruiken, dan mogen zij zich aanmelden via www.liefenleeddenhaag.nl. Het potje moet minimaal door twee buren worden beheerd.

Actieplan

Albert Heijn is partner geworden van ‘Lief-en-Leedstraten’. In 2020 organiseert de Albert Heijn ‘Lief-en-Leed Kanjerverkiezing’ voor de beste lief-en-leedstraat’. De winnaar mag 6 minuten gratis winkelen. De supermarktketen gaat de Lief-en-Leedpotjes aanvullen met 25 euro. Daarmee komt het totale bedrag van de ‘Lief-en-Leedpotjes’ op 100 euro in plaats van 75 euro.

Eenzaamheid
De pilot ‘Lief-en-Leedstraten’ maakt deel uit van het ‘Actieplan Eenzaamheid’ en is slechts een maatregel die de wethouder neemt in haar strijd tegen eenzaamheid. “Meer dan 50 procent van de Hagenaars voelt zich in meer of mindere mate eenzaam, dat vind ik onacceptabel. Dat is de reden dat we dit actieplan hebben ontwikkeld en de komende jaren 2,3 miljoen euro extra gaan investeren in onze strijd tegen eenzaamheid.”